Çalışma neticesinde herhangi bir yasal yaptırım olmamakla birlikte aksine tamamen bilgilendirme amaçlı bir farkındalık çalışmasıdır. Bir yapı ancak 6306 sayılı kanun kapsamında riskli olarak tespit edilmesi halinde yıkılabilir. Yaptığımız çalışma bu kapsamda olmadığından herhangi bir yıkım kararı veya farklı bir yaptırım söz konusu değildir.
Bu çalışmanın amacı 01.01.2000 tarihi öncesi ruhsat almış betonarme yapıların deprem performansı hakkında fikir edinmek ve risk sıralamasının belirlenmesine yönelik genel bir değerlendirme yapmaktır. Taşıyıcı sistemi hasarlı yapılar, ruhsatsız yapılar ve kamu binaları 01/01/2000 tarihinden sonra yapı ruhsatı almış yapılar, prefabrik betonarme yapılar bu çalışma kapsamı dışındadır.
Öncelikle başvurunuzun uygunluğu incelecek olup, uygun olduğu doğrulanan taleplerin ilçe bazında sıralaması yapılarak iş programı oluşturulacaktır. Saha ekipleri inceleme günü başvuru sahipleriyle irtibata geçecektir.
Çalışma neticesinde herhangi bir rapor verilmeyecek olup, sadece başvuru sahibine kısa mesajla risk sınıfı ile ilgili bilgilenme yapılacak ve talep edilmesi halinde yapı maliklerine Büyükşehir Belediyesi hizmet binamızda detaylı bir sunum yapılarak uygulanabilecek dönüşüm modelleri, dönüşümün nasıl gerçekleşeceği ve bu konularla ilgili mevzuat hakkında bilgilendirme yapılacaktır.
Bu tip binaların öncelikle malikler tarafından dönüştürülmesi esastır. Ancak tüm yetkili idareler tarafından (Bakanlık, TOKİ, Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyeleri) alan bazında dönüşüm projeleri uygulanabilir. Bu projelerin hayata geçebilmesi için öncelikle ilçe bütününde ilçe belediyelerince Kentsel Dönüşüm Strateji Belgesinin hazırlanması ve rezerv yapı alanlarının belirlenmesi gerekmektedir. Bahse konu çalışmaların tamamlanmasına müteakip rezerv yapı alanları ile ilgili talepler Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına yetkili idarelerce iletilebilir ve bu alanlarda riskli yapı sahiplerine anlaşmaya dayalı konut ve iş yerleri teklif edilebilir.
Önemli:
6306 sayılı kanundan faydalanarak yasanın getirdiği hak ile muafiyetlerden yararlanmak ( Kira yardımı , harç muafiyetleri, vb. ) ve kesin risk durumunu tespit etmek için yapınızın Çevre Şehircilik Bakanlığı tarafından lisanslandırılmış kuruluşlarca, riskli yapı tespiti esasları kapsamında ayrıntılı değerlendirilmesi gerekmektedir.
İncelenmesi İstenen Yapıda Maliklerden Biri misiniz?
Başvuru sahibi ve tapu sahibi (maliki) aynı kişi olmalıdır. Anasayfaya Geri Dön
Binanın Taşıyıcı Sisteminde (Kolon,Kiriş ve Döşemelerde) Hasar var mı?
Bu tip yapılar 6306 sayılı afet riski altındaki alanların dönüştürülmesi hakkında kanun ve 3194 sayılı imar kanunu kapsamında değerlendirilmesi gerektiğinden inceleme yapılamayacaktır.
Anasayfaya Geri Dön
Yapınızın ilk yapı ruhsatının yılı nedir ? (Eğer yapınızın ilk yapı ruhsatının yılını bilmiyorsanız taşınmanızın bulunduğu ilçe belediyesinden ilk yapı ruhsatı tarihini öğrenerek bu alana giriniz!)
01.01.2000 sonrası yapılar bu inceleme kapsamında değildir Anasayfaya Geri Dön
Yapınızın en son düzenlenmiş inşaat ruhsatına ait mimari ve statik projesi elinizde mevcut mu ?
Yapılacak olan incelemeler tarafınızca birimimiz teknik ekiplerine sunulacak mimari ve statik proje var ise gerçekleştirilmektedir.
Projelerinizi taşınmazınızın bulunduğu İlçe Belediyesi’nin İmar ve Şehircilik Müdürlüğü’nden temin ederek başvurunuza devam edebilirsiniz.
Anasayfaya Geri Dön